Harita Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi ve eski Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Alipaşa’da mera vasfındaki tarım arazisinin Bakanlık tarafından imara açılmasına karşı dava açtığını duyurdu.
Alipaşa’da mera vasfında 100 dönüm tarım arazisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılıyor. İmara açılan arazinin tahsis edileceği şirketin sahibi, eski MÜSİAD Başkan Yardımcısı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan plana göre, Alipaşa’da birinci sınıf tarım arazisi olan ve mera vasfında bulunan 100 dönümlük arazi imara açılıyor. Normalde hiçbir şekilde inşaat yapılmaması gereken tarım arazisi, plan değişikliği ile birlikte “imalathane tesis alanı” olacak.
Harita Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi ve eski Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, bu karara karşı dava açtığını duyurdu.
Kırkıcı’nın basın açıklaması şu şekilde:
İstanbul İli Silivri İlçesi Alipaşa Mahallesi 8314 Ada 1 ve 2 numaralı parselleri kapsayan rezerv yapı alanına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği yapılmasına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi olarak YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ve İPTAL İSTEMLİ DAVA açtım.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan bu imar planı değişikliği ve kararının yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönünden hukuka, usule ve yasaya aykırı olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki;
1- KAMU YARARINA AÇIKÇA AYKIRIDIR:
Bahse konu alan, korunması gerekli tarımsal nitelikli alandır. Kaldı ki, bu alan çevresi ile tamamen mera alanı ve korunması gereken tarım alanlarından oluşmaktadır. Bu yönü ile plana konu taşınmaz için yapılan değişiklik, çevresel alandaki tüm mera ve tarımsal arazilerin bütünlüğünü ve niteliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Kaldı ki bu alanlara ait tarihsel süreçte yapılan tüm planlamalarda söz konusu alandaki taşınmazlar bir bütün olarak tarımsal niteliği korunacak alan kapsamında bırakılmış ve yıllardır devam eden tarımsal niteliği korunmuştur.Silivri’de sanayi, imalat ve depolama için yeterli alan bulunmakla birlikte yapılan planlar da şehircilik planlama ilkeleri gözetilerek belirli alanlar ayrılmıştır. Ancak, Bakanlık özel bir şirketin, meranın bitişiğinde kalan tarımsal nitelikli alan olarak satın aldığı işbu taşınmazı sanayi alanına dönüştürerek büyük bir ŞAHSİ RANT alanı oluşturmuştur. YAPILAN İŞBU İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ TÜM BU NEDENLERLE AÇIKÇA KAMU YARARINA AYKIRIDIR.
2- TÜMÜYLE KİŞİSEL MENFAAT GÖZETİLMİŞTİR:
Öte yandan, işbu imar planı değişikliği şehircilik ve planlama ilkeleri dikkate alınmadan, tümüyle kişisel menfaat dikkate alınarak hazırlanmıştır. Yapılan imar planı değişikliği doğrudan işbu alanın maliki şirket ünvanı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan imar planı değişikliğinde tarımsal nitelikli bu alanın kullanım vasfı ”Elektrikli Ev Eşyaları Montaj, İmalat Ve Depolama Alanı” olarak değiştirilmiştir. Bu yönü ile yapılan işbu imar planı değişikliği KAMU YARARI taşımayan, kişisel nitelikli bir değişikliktir.3- BAKANLIK YETKİ SINIRLARINI AŞMIŞTIR:
İş bu imar planı değişikliği hiçbir inceleme ve araştırma yapılmadan tamamen eksik ve yetersiz incelemeyle yapılmıştır. İşbu dava konusu yer ile ilgili 1/5000’lik nazım imar planını yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesinde ve 1/1000’lik uygulama imar planı yapma yetkisi de Silivri Belediyesindedir. İlgili Bakanlık yetki sınırlarını aşmış, gerekli araştırma ve analiz çalışmalarını gerçekleştirmeden, eşik analizi yapılmadan, işbu imar planı değişikliğini hazırlamıştır. Mahkemece işbu taşınmazda keşif yapılması halinde de işbu alanın tarımsal alanda kaldığı ve halen tarımsal amaçlı olarak kullanıldığı da tespit edilecektir.
4- PLANLAR BÜTÜNLÜKLÜ YAPILMALIDIR:
Bu yönü ile yapılan plan tadilatı “Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde” belirtilen ilke usul ve esaslara aykırılık teşkil etmektedir. Bilindiği üzere PLAN TADİLATLARI TÜM ÇEVRESEL FAKTÖRLER GÖZÖNÜNDE BULUNDURULARAK VE BÜTÜNLÜKLÜ BİR BAKIŞ AÇISIYLA YAPILMASINI GEREKTİRMEKTEDİR. Parsel veya kişi bazlı düzenlemeler tüm imar planında amaçlanan kamu yararlarının ortadan kalkmasına ve tüm çevresel faktörlerin de olumsuz olarak etklenmesine sebebiyet verecektir. Tüm bu nedenlerle, yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönünden hukuka, usule ve yasaya aykırı imar planı değişikliğine ilişkin olarak alınan kararın ve onaylanan imar planının iptali için dava açma zorunluluğu tarafımızda hasıl olmuştur. Kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmayı
çağdaş ve yaşanır şehirlerin planlanmasında korunmasında ve geliştirilmesinde mutlak bir kamu yararı anlayışıyla tavır gösteren TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Oda temsilcileri olarak; topluma ve şehre karşı duyduğumuz yüksek sorumluluk bilinciyle davranarak Silivri’ye konuşlandırılmak istenen bu tür KAMU YARARINDAN UZAK KİŞİYE ÖZEL girişimlere her zaman olduğu gibi bundan sonra da karşı duracağımızı Silivri Halkımızla paylaşırız.
SÜHEYL KIRKICI
HARİTA KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI
SİLİVRİ TEMSİLCİSİ