Eski Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri’ye yapılması planlanan marina projesinin ilçeye bir katma değer sağlamayacağını, bunun için Balıkçılar Çarşısı’nın yıkılmasının yanlış olduğunu söyledi.
Eski Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gündemdeki Balıkçılar Çarşısı yıkımı ile ilgili Silivri’nin Sesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
Volkan Yılmaz’ın “Oralar 4 kişinin 150 liraya balık yediği yerler olmaktan çıktı” açıklamasına, bunun çözümünün Balıkçılar Çarşısı’nı yıkmak değil ihya etmek olduğunun altını çizerek cevap veren Eski Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, marina projesi ile ilgili de olumsuz konuştu.
Işıklar “Büyükçekmece’de, Bakırköy’de, Ataköy’de marina var. Marinalar genelde bulunduğu yere katkı sağlamıyor. Gidip yerinde bakalım. Bir inceleyelim. Bırakıyorsunuz tekneyi. 11 Ay orada kalıyor. Senenin bir ayı gelip, güneye gidecek. O tekne araba otoparkı mantığında 11 ay orada karanlıkta, bağlı olarak kalacak. Adeta tekne mezarlığı… Bazen farklı amaçlarla kullanılmaya müsait. Orası gelir getiren bir alan olarak kalmıyor. Marinaların şehir içlerinde değil de merkezde olmakla birlikte şehre yakın merkezlerde olmalarının sebebi de bu. Tabii Bodrum, Yalıkavak ve diğer marinalar hariç. Marinalar sezonluk olduğu, yaz mevsimi de uzun sürdüğü ve tatilin orada yapılıyor. Bu bizi aldatmasın. Özelliğini biz burada göremeyeceğiz. Teknesini burada bağlayan kişiler turistik amaçlı olarak burada nereye gidecekler? Marmara’nın hangi kıyısında denizden faydalanacaklar? Bu anda o güneye mahsus bir şey…
Bu yüzden oranın balıkçı barınağı yerine marina olarak düşünülmesi Silivri’ye fayda sağlamayacaktı. Aslında sektörün yukarıda belirtilen bileşenleriyle birlikte öldüreceğini düşünüyorum. Beklediğimiz faydayı sağlamayacak. Elbette şehrin dışında konuşlandırılırsa buraya giden, gelen, bağlanan teknelerin belediyeye ödeyecekleri yıllık kira bedeli olacaktır. Bunun dışında bir gelir sağlanabileceği düşünülemez. Kitlesel bir anlamda fayda sağlanamaz. Zira yanı başımızda bir örnek var: Büyükçekmece. Bunların yıkılması, usule uygun mu? Tabii ki değil. Buradaki sıkıntıyı görüyoruz. Balıkçı barınağı statüsünden çıkarıldı. Orası bir kafe – restoran şeklinde algılandı ki bu doğru değil. Böyle bir fonksiyonu yok.
Saydığım nedenlerden ötürü böylesi bir fonksiyona dönüştürmek, geliştirmek, ihya etmek ve bunu kalıcı hale getirmek için idarecilerin dikkatli olması gerekiyor. Sürecin takip edilmesi ve disipline edilmesi gerekirdi. Yıkılması doğru değil. Çünkü oraları bizim yaşam alanlarımız. Sosyalleşme alanlarımız. Birbirimizle diyalog kurduğumuz ortamlar. Bir kentte buluşma, tanışma ortamlarımız. Halkın özellikle pandeminin yalnızlaştırdığı bu dönemlerde böyle yerlere çok ihtiyacı var. İnsanlar evine kapandı. Ekonomik krizlerin insanları sokağa çıkamaz hale getirdiği dönemlerde böyle ucuz, herkesin ulaşabileceği, bütçeye fazla yük getirmeyen sektörlerin gelişmesini sağlamak lazım. Onları kaldırmak, insanların eve kapanması demek. Birçok açıdan zararı var. Ekonomik, kültürel, sosyolojik açıdan var. Denizcilik anlamında var. Sayısız sıkıntılara yol açar.” dedi.
Böyle bir kararı yanlış buluyorum. Bu kararın gözden geçirilip, oranın ihya edilerek amacına uygun bir şekilde kullanılmasının Silivri’ye çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü ben bu faydayı başlangıçta görmüştüm. Sadece balıkçıların faydalanacağı bir alan değil, bütün toplumu denizle tanışmasını sağlayacak, deniz kültürünü bir yaşam biçimi haline getirecek, sosyal birçok faydasını açığa çıkaracak bir zemin olarak görmüştük. Bu faydanın çok daha fazla önem arz ettiğinin anlaşılacağına inanıyorum.