Deprem konusunu yeni yazmıyorum. Neredeyse 15 yıldır bu konu benim gündemimde. Merak eden Hürhaber’in eski sayılarını açabilir.
Kahramanmaraş Depremi’nden sonra Silivri ve deprem gerçeğini konuştuğumuz bir dizi video röportaj yaptım. Kimisi felaket tellalığı yapmamak için “yapı stoğumuz sağlam” diye geçiştirdi, kimi korkup yayına bile çıkmadı, kimisi açık açık bizi bekleyen tehlikeyi konuştu. (O seriyi şu linkten izleyebilirsiniz.)
Geçtiğimiz gün Rumeli Üniversitesi’nin Silivri Kampüsü’ne gelen en medyatik deprembilimci Prof. Dr. Naci Görür, açık açık Silivri’de 8 şiddetinde bir deprem beklediklerini ve Silivri’nin yerlebir olacağını söyledi.
Silivri’de özellikle kıyı bandında, Erseven Sitesi’nden Atatürk Anıtı’na kadar olan hattaki tüm binalar, Eski Pazariçi ve onun bir arka sokağı, yani Sezenler’in ve Bulcan Pasajı’nın olduğu hat, ayrıca Eski Sanayi bölgesindeki eski yapılar şu an birer mezarlıktır. Bu binaların Silivri açıklarındaki Silivri Çukuru’nda meydana gelecek bir depreme dayanma ihtimali sıfırdır.
Yeni oluşacak Silivri Belediye Meclisi’nin eskisi gibi Lütfü’nün Kahve’de oturup sen ben bizim oğlan mantığıyla yapılmamasını, mimar, mühendis, şehir plancısı, hesap uzmanı, sağlıkçı gibi mesleklerden, kendini yetiştirmiş, Silivri’nin derdiyle dertlenen ve bu şehir için ileriye dönük planları, projeleri olan insanlardan meydana gelmesi gerektiğini de ısrarla söylüyorum.
Bu konuda öne çıkan isimler var. Bunlardan biri, CHP’de yıllarca ve halen ailece yöneticilik yapan Mimar Sibel Aydın Işıköndeş’tir. Bu hafta kendisini Tolga Emek ile yaptığımız canlı yayına davet edeceğim. Ve özellikle deprem konusunu soracağım. Silivri’de kentsel dönüşümün hem Silivriliyi mağdur etmeden, hem de canlarını mallarını koruyarak, üstelik mallarına değer katarak nasıl yapılması gerektiğini soracağım.
Mutlaka bu yayını izleyin. Ben kendi adıma Işıköndeş çiftine, şu ana kadar yaptıklarından ve bundan sonra yapacaklarından dolayı ellerinize sağlık diyorum.