Gazeteci Kaan Göktaş, İstanbul’daki mitinglerden bağımsız olarak seçime dair bir analiz yazısı kaleme aldı. İşte son düzlükteki verilerle en kapsamlı İstanbul analizi:
Malum son 10 günün içine girmemizle birlikte seçim yasakları başladı. Bu kapsamda seçim anketi, kamuoyu araştırması yayımlamak yasak. Ancak 27 senedir bilfiil İstanbul’da, özellikle de İstanbul’un en kalabalık seçim bölgesi olan 3. Bölge’de gazetecilik yapan biri olarak, bugün iki ittifakın İstanbul mitinglerinden bağımsız, yani hangi mitinge kaç kişi gelmiş gibi yanıltıcı olabilecek görüntülerin etkisinde kalmadan, çokça da elimdeki “isimsiz” (malum isim açıklamak yasak) anket verilerinden hareketle bir analiz kaleme almak istedim.
Öncelikle bölge bölge analiz edelim.
İstanbul 1. Bölge’de, yani Anadolu yakasında Nisan ayının son haftası ile Mayıs başı itibariyle AKP %35 gibi bir oy oranına sahipken, CHP %32 ile onun hemen arkasında. Aslında İstanbul’un tüm bölgelerinde durum aynı, AKP sadece İstanbul 2. Bölge’de %36’ya ulaşabilirken, diğer iki bölgede %35’i geçemiyor. CHP ise Kadıköy ve Ataşehir faktörüyle 1. Bölge’de %32, diğer iki bölgede ise %31 ile AKP’ye tarihinde ilk kez bu kadar çok yakın. Daha doğrusu AKP İstanbul’da ilk kez bu kadar zayıf, CHP ise ilk kez bu kadar güçlü. Bunun sebebinin İmamoğlu faktörü ve yerel seçimlerdeki galibiyetin psikolojik etkisi olduğunu çıkarmak zor değil. Yeşil Sol Parti ise üç bölgede de üçüncü parti, İstanbul 1 ve 2. bölgelerde %10 sınırındayken, Esenyurt faktörünün devreye girdiği 3. Bölge’de %14 ile üçüncü parti. İYİ Parti’nin oyu tüm bölgelerde %9 bandındayken, 1. Bölge’de biraz daha CHP’nin Milliyetçi-ulusalcı tabanından destek almış gibi ve bir tık daha yüksek. MHP aynı bölgede %5’i geçemiyor, diğer iki bölgede ise %7’lerde. TİP’te ise büyük bir hüsran var, üç bölgede de %2 ve altında.
Bu oranlardan hareketle şöyle bir simülasyon yaptım; eğer Türkiye genelinde İstanbul’daki oy oranlarının aynısı çıksa Kemal Kılıçdaroğlu %49,3 oy alırken, Tayyip Erdoğan %42’de kalıyor. Aynı analizi bölge bölge daralttığımızda ise İstanbul 3. Bölge’nin oyları Türkiye genelinde seçim sonucunu belirlese, Kemal Kılıçdaroğlu %50.5 ile ilk turda işi bitiriyor. Bu arada ilk tur demişken, anketlerin ortak verilerine göre eğer seçim ikinci tura kalırsa, İstanbul’da Kılıçdaroğlu’nun 2. turdaki oyu %55’i geçiyor.
Bölge bölge bakmaya devam edelim. İstanbul 1. Bölge’de AKP %35 oyla 14 Milletvekili çıkarabiliyor. CHP ise 13 Milletvekilinde ancak 14 Milletvekili de uzak ihtimal değil. Bölgede MHP 2, İYİ Parti ise 3 Milletvekili çıkarırken, Yeşil Sol Parti de 3 Milletvekili çıkarabiliyor. Ancak esas kilit parti TİP. TİP şu anki anketlere göre bölgede %2 bandında. Ancak %2,4 oy alırsa 1 Milletvekili çıkarabiliyor ve bunu CHP’den alıyor. Eğer TİP bir sıçrama yapar ve %4,7’yi yakalarsa CHP’den 2 Milletvekili alıyor, CHP’nin vekil sayısı 11’e düşüyor. Başka bir deyişle CHP’nin 13 yerine 14-15 Milletvekilini zorlama şansı varken, TİP’e oy kaydırırsa 11 ya da 12 milletvekiline düşüyor.
İstanbul 2. Bölge’de ise AKP 11 milletvekili, CHP 9, İYİ Parti ve MHP ikişer, Yeşil Sol Parti ise 3 Milletvekili çıkarabiliyor. MHP Nisan ayının ilk haftasındaki anketlerde bu bölgede 1 Milletvekili çıkarıyordu ancak son haftalarda bölgede bir yükseliş yakaladı ve AKP’den bir Milletvekilini kendine kaydırdı.
İstanbul 3. Bölge’de ise AKP 14 Milletvekili çıkarabilirken, daha önce bölgede en fazla 9 Milletvekili çıkaran CHP, 12 Milletvekiline ulaşmayı başardı. Yeşil Sol Parti ise bölgede yükselerek AKP’nin Kürt tabanından oy ve 1 Milletvekilini kendine kaydırdı. Bölgede Yeşil Sol Parti 5, İYİ Parti 3, MHP İse 2 Milletvekili çıkarıyor. TİP’in Genel Başkanı Erkan Baş’ın liste başı olduğu bölgede oyu %1,6 iken Milletvekili çıkarma sınırı ise %2,5. Eğer TİP bölgede Milletvekili çıkarabilirse İYİ Parti ya da Yeşil Sol Parti bir Milletvekili eksik çıkarıyor.