Marmara’da beklenen olası deprem İstanbul’un yerleşim haritasını değiştirdi. Bahçeşehir Üniversitesi’nin hazırladığı rapor İstanbul’da hangi ilçelerin daha fazla değer kazandığını ortaya koydu.
6 Şubat Depremleri, Türkiye’nin 13 kentinde büyük yıkıma neden oldu, 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na göre söz konusu depremlerin ekonomiye maliyeti 103,6 milyar dolar civarında.
Independent Türkçe’den Dora Mengüç’ün haberine göre deprem sonrasında yaşanan en temel konulardan birisi de barınma sorununun büyümesi, yaşanan iç göç sonrasında konut ve kira fiyatlarında anormal artışların yaşanması. Uzmanlar, depremin yarattığı yıkımın sadece fiziki olmadığını, ülke olarak ciddi bir toplumsal yıkımla da karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.
Bu endişe, gözlerin bir kez daha olası Marmara Depremi’ni bekleyen İstanbul’a çevrilmesine neden oldu.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com’un yayımladığı “Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporunun sonuncusu mayıs ayında nisan ayına kıyasla satılık konut talebi endeksinin yüzde 3 düştüğünü söylüyor. Satılan konutların satılık ilan sayısına oranı ise ülke geneli ve İstanbul’da artışta.
Ankara ile İzmir’de ise düşüşe geçmiş durumda.
Konut piyasasındaki hareketliliğin bir diğer ölçütü olarak kullanılan, satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan satılık ilan yaşı” ise önceki aya kıyasla ülke geneli ve 3 büyükşehirde artmış görünüyor.
Çatalca ve Şile’de satılık konut fiyatları artışta
Rapor, İstanbul’da 6 Şubat depreminin etkisiyle depreme dayanıklı olduğu düşünülen ilçelerdeki satılık konut fiyatlarının daha hızlı arttığı vurgusu yapıyor.
Verilere göre Çatalca bu dönemde yüzde 33,3 artış oranıyla İstanbul’un depremden sonra konutun en hızlı değerlenen ilçesi.
Şile yüzde 31,7, Arnavutköy yüzde 28,1, Sultanbeyli yüzde 24,4, Silivri yüzde 23,9 ve Sancaktepe yüzde 23,3 ile fiyatların en çok arttığı ilçeler.
Kiralık konut talebi de artışta
Nisan ayında uzun süren bayram tatili sebebiyle belirgin bir düşüş gösteren kiralık konut talebinde mayıs içinde önemli bir artış görüldü.
Tatilin etkisiyle Nisan’a kıyasla yüzde 14,6 arttı.
Geçen yılın aynı ayına kıyasla da kiralık konut talebi yüzde 3,8 daha yüksek.
Ancak raporda bu durum “ılımlı hareketlilik” olarak nitelendiriliyor.
Büyükşehirlerde kira artış hızları değişmeye başladı
Değişen arz talep dengesi doğal olarak kira fiyatlarına da yansıyor.
Kira artış oranları incelendiğinde, Mayıs ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 101 oldu. Büyükşehirlerdeki kira artış hızları farklılık gösterdi.
Mayıs verilerine göre Muğla dışındaki büyükşehirlerdeki yıllık kira fiyatı artış oranı yıllık TÜFE enflasyon oranından ortalama yüzde 39,6 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
En yüksek fiyat artışı görülen il yıllık yüzde 288 ile Trabzon.
En az artış yaşanan il yüzde 23,5 ile Muğla.
Yüksek kira artış oranında Trabzon’u takip eden iller ise sırasıyla yüzde 261,4 ile Malatya, yüzde 213,2 ile Ordu, yüzde 192,7 ile Mardin ve yüzde 192,2 ile Ankara oldu.
Satış fiyatlarındaki artış İstanbul ve İzmir’de yavaşladı
Satılık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı Türkiye genelinde değişmedi.
Ankara’da bir miktar arttı İstanbul ve İzmir’de ise azaldı.